CREATIVE || DELIGHTERS

Ons Verhaal

Dina & Christa

We hebben allebei een achtergrond in milieuwetenschappen: de een in milieusysteemanalyse, de andere in stedelijk milieu systeemengineering. Een van ons is in de zomer geboren, de ander in de winter. De een komt uit het oosten, de ander uit het westen. Dina & Christa ontmoetten elkaar op een koude winteravond in Wageningen. Het was Christa die in 2013 haar liefde voor schrijven wilde delen met anderen en het was Dina die in 2015 besloot een van Christa’s schrijflessen binnen te lopen. Het was vervolgens Dina die het idee opperde om een retraite te organiseren zodat nog meer mensen tijd konden vinden om te schrijven. Kort hierna kwamen wij erachter dat we dezelfde intenties, visies en waarden delen. Dit had als gevolg de geboorte van de Creative || Delighters.

Dina El Filali

General (Project) Manager | Coach & Trainer | PR & Website Developer

Op een middelmatige warme zomerdag zo vroeg in de ochtend, toen de volle maan net onder ging, werd de ervaring van het leven mij gegeven. Mijn leven te beschrijven als een synergie van dualiteiten, tussen het Noorden & Zuiden, Oosten & Westen, Techniek & Humanistiek. Het was het Noordelijke Nederland waarin ik was geboren, maar het was een Zuidelijk Marokkaans huis waarin ik was opgegroeid. Het was de bruisende westelijke Randstad die ik uit dorst naar antwoorden, voor het rustige oostelijke Wageningen verving. En het waren uiteindelijk westerse wetenschappers en oriëntaalse mystici die deze dorst leste.

Als jong meisje keek ik met bewondering naar de wereld gekarakteriseerd door een diversiteit aan prachtige, mensen, culturen, kleuren en geuren. De wereld waarmee ik mij verbonden voelde, getekend door dualiteit dat zich op verscheidene manieren demonstreert: armoede vs. rijkdom, kennis & wijsheid vs. onwetendheid. Vanwege mijn liefde voor de abstracte vakken, eindigde ik in een technisch milieu. Maar het waren uiteindelijke schrijven en creatieve expressies die mij altijd de vrijheid gaven om de opgedragen limieten te overschrijden en al creërende zin te maken van deze wereld. Voor mij is creativiteit niet alleen maar een hulpmiddel om tot een diepere kern te komen, de mens en zijn milieu te verbinden, maar tevens ook een manier van manifesteren.

Het afgelopen jaar is mijn eerste korte verhaal, dat in 2013 is genomineerd voor de El Hizjra proza literatuurprijs, gepubliceerd in de bundel De Kleur Geel. Voor dezelfde literatuurprijs, ben ik dit jaar als finaliste geëindigd in de categorie poëzie. De rode draad door al mijn expressies is bewustwording. Naast schrijfster ben ik, junior trainer bij the United World College Xperience en AMS Graduate student.

Persoonlijke contactgegevens

Christa Blokhuis

Algemeen Manager | Docent | Workshopcoördinator | Penningmeester

christa-blokhuis

Het regende op de dag dat ik werd geboren. Locatie: een landje dat George W. Bush ooit een provincie van Duitsland noemde. Nog steeds houd ik van het geluid van regen: het suist uit de hemel en klettert op straat.

Al zolang ik mij kan herinneren heb ik een ontembare drang om te ontdekken. Elke dag wil ik nieuwe dingen leren en ervaren. Ik raak gefascineerd door het bestaan van alles, mensen, culturen, planten, dieren, bergen, eilanden, water, seizoenen, muziek, beweging en kleuren. Net zo goed raak ik uit het veld geslagen door armoede, oorlogen, vervuiling, racisme, hebzucht, leugens, onmogelijkheden. Ik verbaas me over mensen die problemen ontkennen of oordelen uit angst of onwetendheid. Dan wil ik erover schrijven. 

Mijn verhalen gaan over groeien, loslaten en verdergaan. Ik wil alles wat mij fascineert vangen in woorden, bevatten en delen. Schrijven is een tijdrovende klus, toch kan ik niet zonder. 

Als mensen schrijven, komt hun echte zelf boven. Misschien stimuleer ik anderen daarom zo graag tot schrijven. Ik wil anderen begrijpen en ze laten ervaren wat schrijven met je doet. Het is niet alleen een manier om je fantasie de vrije loop te laten, maar ook een middel om te ontdekken wat je nog niet wist over jezelf of anderen. 

Schrijven is niet mijn enige passie. Ik speel piano en gitaar en dans in meerdere stijlen. In 2014 ben ik afgestudeerd in milieusysteemanalyse. Op het moment werk ik bij het RIVM aan de innovatie van de milieumonitoring. Zo'n tiental van mijn verhalen is beloond met een nominatie, prijs, publicatie en/of optreden. Mijn allergrootste droom is een eigen boek publiceren. Mijn tweede grote droom is een verhaal laten verfilmen door Studio Ghibli.

"Creativity, is intelligence having fun -

It is contagious pass it on..."

Wij selecteren afhankelijk van het doel en thema van de activiteit, een (combinatie van) bijpassende creatieve expressie:

schrijven, tekenen/schilderen, knutselen, toneel, muziek etc.

Ben je benieuwd naar wat wij voor mekaar kunnen betekenen?